Logotype
Logotype
Logotype

Publicerad: 2017-08-28

Ny innovation i klinisk beslutningsstøtte kan forhindre slagtilfælde

Et stort nyt svensk studie er blevet fremlagt på verdenskongressen i Barcelona d. 28. august. Studiet viser hvordan digital beslutningsstøtte kan identificere risikofaktorer og dermed forhindre slagtilfælde og redde liv. Studiet blev udført af forskere ved kardiologisk klinik på Universitetshospitalet i Linkjöping og præsenteret for 32.700 kardiologer fra hele verden.

I Sverige lider ca. 25-30.000 mennesker hvert år af slagtilfælde. Halvdelen dør. Af dem der overlever, anslås det, at 3-4.000 personer om året kunne have undgået slagtilfælde, hvis de havde modtaget den rette behandling gennem bl.a. blodfortyndende medicin.

I dag udvikles medicin så hurtigt, at det kan være ekstremt svært for lægerne at følge med de seneste retningslinjer på alle områder. Cambio Clinical Decision Support (CDS), er et innovativt værktøj, som kontrollerer patientens baggrund i journalsystemet, og dermed sikrer den rette behandling, hvis den behandling lægen anbefaler afviger. Lægen vil automatisk blive opdateret og kunne ændre behandlingen. Cambio CDS virker uanset hvilket journalsystem eller andet sundhedsinformationssystem der anvendes. Systemet er nu blevet klinisk testet i Östergötlands regionen.

·   ”Systemet finder patienter med atrieflimmer, som har risikofaktorer for slagtilfælde og utilstrækkelig behandling i journalen. Blodfortyndende medicin kan bruges i behandlingen og dermed forhindre slagtilfælde”, siger Magnus Janzon, ansvarlig kardiolog ved Universitetshospitalet i Linkjöping.

Ifølge den svenske Sundhedsstyrelses retningslinjer, er behandlingsmålet, at 80% af alle patienter med atrieflimmer skal have blodfortyndende medicin. I Sverige og de enkelte regioner, er der stor variation og ikke sjældent en forskel på mellem 50-75% med et behandlingsmål på 80%. Systemet kan finde patienter med utilstrækkelig behandling og tilpasse behandlingen.

Clinical Decision Support er en svensk innovation og udviklet af det svenske selskab Cambio Healthcare Systems AB.

·   ”Der er et stort potentiale for, at undgå tusindvis af slagtilfælde i både Sverige og internationalt”, siger Tomas Mora Morrison, grundlægger af virksomheden og ansvarlig for produktudvikling. ”Systemet udvikles allerede til flere andre medicinske områder, og udsigterne er næsten uendelige,” siger Tomas Mora Morrison.

Ét slagtilfælde forventes at koste 250-400.00 svenske kroner i direkte omkostninger, afhængig af region og sværhedsgrad. I alt kan det koste op mod 2-3 millioner svenske kroner i indirekte omkostninger, for kommuner og forsikringsfonde. Der er med andre ord en stor social fordel i, at få succes med at forhindre slagtilfælde – både menneskeligt og økonomisk.

 

Ønsker du yderligere information:

Magnus Janzon,
Overlæge
Kardiologisk klinik, Universitets Hospitalet i Linköping
+46 706-72 48 00
magnus.janzon@regionostergotland.se

Tomas Mora-Morrison
Grundlægger og Head of Business Innovation
Cambio Healthcare Systems AB
+46 70-416 98 10
tomas.mora-morrison@cambio.se

 

Del siden

Logotype

Cambio blev grundlagt i 1993 og har siden da leveret heldækkende it-løsninger til sundhedsorganisationer. I dag er Cambio en e-sundhedsvirksomhed, der leverer smarte, pålidelige og brugervenlige løsninger til at forbedre behandlings- og patientsikkerhed med en markedsledende position i Norden og tilstedeværelse i Storbritannien, hvilket inkluderer mere end 100.000 brugere. Vi er engageret i at forbedre sundhedsvæsenet samt patientsikkerheden.
Følg os på:
FacebookInstagram
Kontakt:
Phone Mail Map